,

Tri tačke: Razgovor sa bananom

U tri tačke, stvari koje su mi obilježile prethodnu sedmicu, ideje o kojima razmišljam i sitnice u kojima uživam.

  • Novogodišnje odluke – Ne bih da dižem paniku, ali četvrtina 2018. godine je već prošla. Konačno je stiglo proljeće, danas je prvi dan kada zaista vjerujem da je zima definitivno gotova i osjećam kako mi to donosi jednu upornu radost iz pozadine. Čini mi se da mogu sve. Djeluje mi da je sve opet lako. I zbog toga je ovo idealan dan za mene da se prisjetim novogodišnjih odluka. Ako pratiš moj blog, znaš da sam već nekoliko puta pisala o tome koliko su ciljevi važni. Za bilo koju vrstu uspjeha, neophodno je da imaš jasno definisan i mjerljiv cilj. Ako si kao većina ljudi, oko Nove godine ti se odnekud pojavila energija da promijeniš nešto. Svi smo donosili novogodišnje odluke i bili čvrsto uvjereni da je ovo godina kada ćemo promijeniti sve. Loša vijest: više od 80% novogodišnjih odluka potpuno propadne do početka februara. Dobra vijest: još uvijek nije kasno. Šta su bile tvoje odluke za 2018.? Kako ti ide? Šta ti treba da ponovo počneš i ovoga puta istraješ?
  • Razgovor sa bananom – Cijele nedjelje vrtim u glavi nešto što mi je moja dobra drugarica Marica ispričala. Marica je psiholog, redovno ide na razne edukacije, bavi se psihoterapijom i piše sjajan blog, obavezno ga pogledaj ovdje. Nedavno je dolazila kod mene u kancelariju na kafu i ispričala mi je kako na edukacijama za REBT (racionalno emotivno bihejvioralna terapija) predavači traže od budućih psihoterapeuta da idu ulicom i razgovaraju sa bananom ili da zakače bananu na uzicu i tako je “prošetaju”. Poenta vježbe je da se oslobodimo srama i iracionalnog straha od osude. Narodski rečeno, da te boli ćošak što će svi da kažu: “Vidi ovu budalu, priča sa bananom”. Nisam (još uvijek) ćaskala sa bananom javno, ali u svojoj glavi smo se site ispričale! Zamišljam kako ti je u početku neprijatno i lupa ti srce i sav si čudan i onda zamišljam kako pola sata kasnije fino ćaskaš sa svojom novom žutom drugaricom i smiješ se i kako te baš briga. Kakva je to sloboda kad te boli uvo!
  • Strpljenje – U posljednje vrijeme, shvatam da je strpljenje nešto na čemu treba da poradim. Sve više primjećujem kako hoću sve sad i odmah. Strpljenje je dio fleksibilnosti, važan faktor u prilagođavanju na život. Strpljenje znači da smo spremni da istrpimo određeni stepen neprijatnosti i neizvjesnosti, uz saznanje da će u jednom trenutku doći naš trenutak da ostvarimo to što smo htjeli. Osobe koje imaju sposobnost da lakše podnose ove male frustracije generalno imaju bolje odnose sa ljudima, ljepše komuniciraju, lakše postižu uspjeh. Pošto je strpljenje nešto na čemu i sama radim, bilo bi nefer da te ja učim kako da napreduješ u ovom polju. Ali ako te ova tema zanima, preporučujem ti da za početak pročitaš ovaj tekst, meni je bio izuzetno koristan.

 

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *