,

Tri tačke: Prvi dan škole

 

U tri tačke, stvari koje su mi obilježile prethodnu sedmicu, ideje o kojima razmišljam i sitnice u kojima uživam.

Škola – Ponedjeljak i prvi dan škole. Facebook i Instagram preplavljeni. Pletenice i minijaturne ispeglane košulje i školske torbe svih boja i dimenzija (izgledaju ogromno u odnosu na njihove male vlasnike) i majke koje mašu. Sjećam se, kao kroz neku maglu, svog prvog dana škole. Haljina koja se raširi kad se vrtim u krug, kao za balerinu. Majčina ruka, bijela i meka, ne znam što se nje sjećam u prvom planu, valjda je bila taman u visini mojih očiju pa sam sve nekako gledala kroz njene prste. Gužva. Tad su svi dolazili u školu pješke i nije bilo toliko foto aparata. Prozivanje, išli smo u neku veliku salu, pa kad kažu tvoje ime ti priđeš učiteljici. Ostavim roditelje, majčina ruka izlazi iz kadra. Srce pulsira kroz one pletenice, krv bruji kroz mliječne zube. Ono kad ostaviš majku i oca i kreneš prema učiteljici, to je nešto najodraslije što uradiš do tog trenutka u cijelom svom šestogodišnjem životu. Znam već skoro sva slova, mislim. Znam da je tri plus dva jednako pet, mislim. Ako mi se škola ne svidi, znam put do kuće, mislim. Sve će biti u redu, mislim. Sve će biti u redu.

Filmić – Kad smo kod prvog dana škole, ovaj kratki film obavezno moraš da odgledaš. Naročito ako si mama ili tata školarca.

Haruki Murakami – Jutros sam završila Murakamijevu knjigu “Južno od granice, zapadno od sunca“. Za one koji je nisu čitali, ne bih da kvarim ugođaj, ali moram da kažem da sam pod utiskom… Knjiga istražuje ljubav i njene posljedice, neobjašnjive emocije, naše konstantno vraćanje na prošlost i onu čudnu potrebu da ne živimo običnim i normalnim životom. Murakamijevski nerealna na trenutke, knjiga me je usisala tako da sam je progutala za dan i po.

 

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *