,

Tri tačke: Nauči da prihvatiš

U tri tačke, stvari koje su mi obilježile prethodnu sedmicu, ideje o kojima razmišljam i sitnice u kojima uživam.

  • Prihvatanje – Bila sam dijete kada sam prvi put čula onu staru: “Bože, daj mi mira da prihvatim stvari koje ne mogu da promijenim, hrabrosti da promijenim one koje mogu, i mudrosti da ih razlikujem“. Kad sam bila mlađa, bilo mi je veoma interesantno da budem hrabra da mijenjam. I to je jako lijepo, i dalje u meni gori ta žiškica koja mi ponekad ne da mira. Ali u posljednje vrijeme učim i ovu drugu jako važnu stvar – da prihvatam. Ovo mi je dugo bilo veoma teško. Mislila sam da prihvatanje znači prevazilaženje. Kad sam gubila ljude koje sam voljela, mislila sam da ako ne patim i natjeram se da prevaziđem, da je to gotov posao. A zapravo je pravilo veću štetu, jer sam se toliko borila protiv svoje tuge, da sam stalno bila u grču. Prihvatanje znači da ne pružamo otpor. Da dozvolimo sebi da se osjećamo raznoliko, da dozvolimo sebi da imamo svakave misli (ne samo one čile i vesele), da budemo veoma svjesni sadašnjeg trenutka. I da ne budemo u borbenom položaju. Prihvatamo realnost, mijenjamo ono što može da se promijeni, a ono što ne može dozvolimo da postoji. Ne ignorišemo, ne guramo pod tepih, ne izbjegavamo. Ovo je vještina koja se vježba, a život u svom punom zamahu nam svakodnevno daje mnogo prilika za praksu.
  • Podrugivanje – Ne znam što sam tako osjetljiva na ovo cijele sedmice, ali nekako sam sve više i više svjesna koliko se ljudi u međusobnoj komunikaciji rugaju jedni drugima. Posprdavaju. Podsmijevaju. Ponižavaju. Ne mislim da ovo radimo iz loše namjere, ali malo smo svi počeli da doživljavamo cinizam kao nešto super, pa smo onda prepuni ciničnih komentara za druge. Pokušaj narednih par dana da obraćaš pažnju na ovo. I onda zamijeni poneki svoj grubi komentar nekim ljubaznim. Uvijek biraš šta ćeš reći. Biraj malo mekše i pametnije.
  • Citat o kome razmišljam – „Ne tražim drugi život. Meni bi jedino trebalo da ovaj isti ponovim hiljade hiljada puta.“ Mika Antić
    Hvala Velikom Arhitekti, tako je divan prema meni!

 

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *