,

Tri tačke: Jesi li u vinklu?

 

U tri tačke, stvari koje su mi obilježile prethodnu sedmicu, ideje o kojima razmišljam i sitnice u kojima uživam.

  • Centriranje – Kada hoće da opiše da se ne osjeća baš najbolje, ali ne zna tačno šta mu je, moj muža kaže: “Nisam nešto u vinklu”. Ovo je fraza koju sam prvi put čula od njega, i u početku mi je bila smiješna, ali vremenom sam shvatila koliko je, zapravo, odlična. Vinklo (ili vinkla) je zidarska spravica koja služi da provjeri da li je nešto pod pravim uglom. Kad jeste, dobro je. Kad nije, ne valja. Ovo njegovo da “nije u vinklu” se odnosi na to da se osjeća kako nije baš u ravni sam sa sobom. Prije par dana sam čitala odličan tekst o mentalnom centriranju. Koncept je malo apstraktan, ali u principu se oslanja na eksperiment u kome su ljudima tražili prvo da se fokusiraju na problem, na to što ih muči, na obaveze, na brige. I onda dok su im tako misli letjele na sve strane, istraživač im priđe i nježno ih gurne. U toj situaciji, ljudi su uglavnom gubili ravnotežu. Nakon toga, istim tim ljudima kažu da dišu, da se skoncentrišu da osjećaj stomaka i grudi kako se šire i skupljaju svakim udahom i izdahom, da osvijeste senzacije u sopstvenom tijelu. I onda im opet priđu i nježno ih gurnu. I svi su ostajali tu gdje jesu. Tekst objašnjava kako rasipanje fokusa i vrtlog misli utiču na našu nestabilnost u svakom pogledu. Nismo u vinklu. Istraživanje je dalje pokazalo da pojedici koji su svakog dana izdvojili par minuta da se “centriraju”, postižu bolje rezultate u poslu, prijavljuju veći stepen životnog zadovoljstva, manje osjećaju posljedice stresa, spavaju kvalitetnije i lakše rješavaju svakodnevne zadatke. Jesi li ti u vinklu?
  • Život u zatvorenom – Ovih dana internetom kruži sintagma “Indoor Generation” koja opisuje savremene generacije koje provode većinu svog vremena u zatvorenom. Izgleda da smo toliko napredovali, da zamalo pa ni nema potrebe da izlazimo. Naručujemo hranu na kućnu adresu, radimo u zatvorenom prostoru, vježbamo u zatvorenom. Mislim da nismo ni svjesni do koje mjere je ovo postao problem. Po nekim preporukama, trebalo bi svi dnevno da provedemo barem 3 sata napolju, na dnevnom svjetlu. To znači da se noćni izlazak ne računa, žao mi je. Ovaj video objašnjava kako previše vremena u zatvorenom dovodi do astme, alergija, lošeg sna i drugih zdravstvenih problema. Sagradili smo fantastične domove da bismo u njima bili sigurni, a onda nas oni guše iznutra. Lijepo vrijeme je tu, idi na jednu partiju druženja sa sunčanim danima!
  • 10 minuta – Jedna mala vježba za tebe, koja može da ti pomogne da shvatiš kako jednostavnim i lakim stvarima utičemo na to da gradimo bolji i ljepši život. Gdje god da se trenutno nalaziš, razmisli o tome šta možeš da uradiš u narednih 10 minuta da makar mrvicu poboljšaš nešto u svom životu. Ako si kući, možda možeš da složiš haos sa police koji tu stoji već neko vrijeme. Ako si u kancelariji, možda možeš da se podsjetiš da protegneš noge i popiješ vode i na kratko odmoriš oči od ekrana. Ako negdje trenutno čekaš nekoga, možda možeš da iskoristiš ovih 10 minuta da odradiš neku vježbu disanja. Obavi neki poziv koji odlažeš, raščisti haos u tašni, šta god. Dakle uzmi 10 minuta i pogledaj kako sada možeš da iskoristiš to vrijeme da na nekom skroz malom nivou poboljšaš nešto u svom životu. Jer svi koraci se broje, pa i oni mali.

 

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *