Šta je koučing i zašto ga ja toliko volim

Šta je koučing?

Koučing (coaching) je proces tokom koga se pruža podrška klijentu da ostvari svoje ciljeve kroz razgovor i praktične vježbe.

U nesavršenstvu našeg jezika, ne postoji lijep domaći prevod za koučing, ali se iza ove nezgrapne engleske riječi krije suptilan proces u kome kouč vodi klijenta kroz put ličnog razvoja i postizanja vrhunskih rezultata. Koučing je uvijek orjentisan na rezultat i na cilj, a manje se bavi problemom i događajima iz prošlosti. Najjednostavnije je objasniti šta je koučing na sljedećem primjeru: kada želimo da postignemo vrhunske rezultate u sportu, tada angažujemo ličnog trenera; kada želimo da postignemo vrhunske rezultate u životu, tu je koučing.

Ko je kouč?

Kouč (coach) je osoba koja je posebno obučena da vodi i usmjerava klijente da ostvare svoje ciljeve. Kouč zna veliki broj tehnika i alata koji su dragocjeni kada želimo da napravimo neku vrstu promjene u svom životu. Uz to, kouč umije da prati ljude, prepoznaje njihove obrasce razmišljanja i emocijalna stanja i zahvaljujući tome lakše odlučuje koja od tehnika je najbolja za klijenta i njegovu trenutnu situaciju. Kouč je nepristrasan, ne osuđuje i pažljivo sluša klijenta, vodeći računa o tome šta je najbolje za postizanje cilja.

Kome je koučing namijenjen?

Koučing je svakome potreban u nekoj fazi života. Najveću korist od koučinga imamo kada se osjećamo zapetljano u životu, želimo da promijenimo posao, imamo neku konfliktnu situaciju, želimo da unaprijedimo odnose sa ljudima u okruženju, treba da donesemo neku važnu odluku, osjećamo da smo pod velikim stresom i na granici pucanja, imamo poteškoća da se nosimo sa promjenama koje su nam se desile ili jednostavno ne znamo kuda bismo išli dalje. Ne postoji starosno ograničenje za koučing, a jedini uslov je da je klijent svojevoljno odlučio da želi da promijeni nešto u svom životu.

Osim individualnog, koučing može biti i grupni, kada se istovremeno radi sa malim brojem ljudi koji su na neki način povezani i svi imaju zajednički cilj.

Kako izgleda koučing?

Na početku, svi klijenti imaju mogućnost da dođu na besplatnu konsultaciju u trajanju od 45 minuta. Tokom konsultacije ćemo se upoznati, odgovoriću na sva vaša pitanja u vezi koučinga i zajedno ćemo donijeti odluku na koji način je najbolje da nastavimo da radimo. Nakon toga, svaka naredna koučing sesija traje oko 60 minuta. Prvo ćete, uz moju pomoć, definisati svoje trenutno stanje i svoje ciljeve, kako bismo znali u kom pravcu treba da se krećemo. Tokom koučinga uglavnom razgovaramo, ali dio vremena provodimo i radeći praktične vježbe koje su osmišljene tako da vam najbolje pomognu u vašoj trenutnoj situaciji.

Da li je koučing povjerljiv odnos?

Da! U skladu sa standardima profesije, koučing se tretira kao povjerljiv odnos i kouč čuva sve informacije koje dobije od klijenata kao strogu tajnu.

Gdje ja radim?

Ja živim i vodim koučing i radionice u Podgorici. Ako živite u nekom drugom gradu, postoji mogućnosti koučinga preko Skype-a. Takođe, često boravim u Beogradu i Sarajevu.

A zbog čega ja volim koučing?

Da bih postala kouč, i sama sam morala da radim na sebi. Danas vidim toliko pozitivnih rezultata u svom životu da sam zapanjena koliko puno sam uspjela da postignem za jako kratko vrijeme. Završila sam master studije, promijenila sam grad, prestala sam da radim osrednje poslove i pokrenula sam svoj biznis koji obožavam i koji me ispunjava. Živim zdravije nego ikada, nalazim vremena i za drage ljude i za fizičku aktivnost i za posao i za učenje stranog jezika… Posložila sam svoj emotivni život i danas sam u braku sa najboljim čovjekom na svijetu. Naučila sam da lakše praštam, da njegujem svoj unutrašnji mir, da održavam visok nivo motivacije čak i onih dana kada bih ranije bila pasivna.

Za mene, koučing nije bio čarobni štapić koji mi je riješio sve probleme u životu. Ali je bio jedan divan proces koji mi je pomogao da sama raskrčim svoj put i da pronađem mehanizme koji su za mene najbolji. I sada punoga srca mogu da kažem da zaista imam život koji obožavam!

 

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *