Ponedjeljak: sreća iz fotografije

Prije par dana sam razgovarala sa jednom klijentkinjom o svom blogu i ona mi je rekla: „Super je što pišeš o stvarima koje možemo da radimo da bismo bili srećniji ponedjeljkom, ali na ovim vrućinama ja mogu da budem zadovoljna ponedjeljkom samo ako sam negdje na moru“. Ovaj tekst posvećujem njoj, jer znam da danas ponovo počinje da radi poslije dvije nedjelje odmora.

Znate ono kada čujete neku pjesmu koju ste nekada davno bez prestanka slušali u nekom lijepom periodu svog života, na trenutak osjetite toplinu i radost? Ili u prolazu osjetite neki miris koji vezujete za neku dragu osobu, i automatski se osmijehnete? Mali okidači koji nas podsjete na drage trenutke u nama probude radost i taj proces je veoma spontan i jednostavan – uopšte ne morate da se trudite da se osjećate dobro kada vas nešto iz spoljašnjeg svijeta podsjeti na dobre stvari.

Jedan od najljepših i najbogatijih podsjetnika na lijepe trenutke su fotografije. U eri pametnih telefona, kamera je uvijek sa nama, i svi škljocamo kao ludi. Selfi sa plaže, fotografija iz auta tokom vožnje, blicevi koji osvjetljuju noćni provod, rođendani, prvi koraci, mali lijepi kadrovi života uhvaćeni kao suveniri i uspomena na to koliko je naš život bogat lijepim sitnicama koje su zaista vrijedne pamćenja. I te fotografije su uvijek sa nama, klijenti mi na kočingu često pokazuju fotke njima važnih trenutaka i tako mi pomažu da i ja što bolje sagledam svijet iz njihovog ugla.

Međutim, kao i sa svakim pretrpavanjem, svi se prije ili kasnije izgubimo u moru fotografija. U mom telefonu stoje fotke iz Dubrovnika odmah uz fotografiju vizit karte nekog vodoinstalatera, a sljedeći kadar je selfi iz frizerskog salona. Mali vizuelni haos, iz koga se izrodila jedna ideja koja mi je donijela ogromnu količinu sreće: posložiću fotografije, najdraže ću izraditi i uredno ih posložiti u album.

Pošto je ovaj zadatak ubrzo postao prezahtjevan (imam fotografije u digitalnom formatu stare više od deset godina), riješila sam da malo olakšam sebi, tako što sam za početak posložila sam posljednju godinu svog života. I kakva sreća! Sve fotografije sam prebacila na kompjuter, razvrstala ih u nekoliko foldera, a onda iz svakog foldera izvadila desetak najmilijih koje sam izradila. Kupila sam lijepi album i provela nekoliko sati slažući fotke sa najvećim uživanjem. Opet sam bila na hrvatskom primorju, na dočeku Nove godine kod najbolje druga, na terasi u starom stanu koju sam obožavala, opet sam prisustvovala babinom rođendanu, pila kafu sa kumom u pidžami, šetala psa po kiši, smijala se sa sestrom u Sarajevu… I bila sam zahvalna na lijepom životu.

Uljepšajte sebi ovaj ponedjeljak tako što ćete prelistati svoje digitalne fotografije i sjetiti se svih fantastičnih momenata koje ste imali. Neka vas vaše nasmijano lice sa ekrana podsjeti na to koliko možete da budete srećni i zadovoljni i kako vam uopšte nije potrebno previše da biste se radovali. I izradite najljepše fotografije, ubacite ih u album i zapišite pored svake neki vaš mali komentar – kada je fotografija nastala, ko je sve na njoj i slično. Pokažite poštovanje prema važnim trenucima u životu i nemojte da ih pustite da ostanu zaglavljeni u telefonu, između fotografije na kojoj je recept za mafine i slike stopala poslije pedikira. Udahnite im život i pustite da vas preplavi zahvalnost zbog divnog života koji imate i sjajnih ljudi sa kojima ga dijelite.

 

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *