Ponedjeljak: O flamingosima i samopouzdanju

 

Gledala sam prije par dana emisiju o flamingosima. Zanimljiva ptica, čuvena po dugačkom vratu i ružičastom perju, i jednom simpatičnom ponašanju: plesu. Flamingosi imaju velike grupne plesove koji zaista liče na neku pretrpanu diskoteku u kojoj svi jako dobro znaju koreografiju, i to je njihov trenutak da zablistaju. Oni koji se na podijumu dobro pokažu, imaju bolje šanse da pronađu partnera.

Neki flamingosi vole da plešu, da budu u centru pažnje i odlični su u tome. Umiju da procijene trenutak, da prvi započnu ples i da blistaju u svojim fenomenalnim pokretima glavom i krilima. Drugi će im se uglavnom pridružiti u nadi da će i oni dobiti svoju šansu. I na kraju, tu su oni stidljivi flamingosi koji ne vjeruju da im je koordinacija dugačkog vrata i krila dovoljno dobra, imaju tremu pred ples i zbunjeno stoje sa strane. Zamislite samo patnje malog smotanog ružičastog stvora koji se silno zaljubio u svoju drugaricu ali mu je frka da ustane i da radi glavom lijevo-desno jer misli da će ispasti smiješan pored toliko drugih ptica dužih vratova i ružičastijih krila.

I sa nama je isto. Znate koliko sam genijalnih ideja čula na koučingu kojima je trebalo jako puno vremena da se realizuju dok su njihovi kreatori sumnjali u sebe. Ne moram čak ni da idem toliko daleko, dovoljno je da krenem od sebe – pisanje ovog bloga je rezultat jedne borbe sa sobom u kojoj sam se silno prepirala sa onim dijelom mene koji mi kaže da je bolje da sjedim u tamo nekoj kancelariji i radim nešto konvencionalno nego što pišem i rizikujem da se izblamiram (a tek šta je taj podli unutrašnji kritičar imao da kaže na temu mog crtanja, bolje da ne pričam).

Razlika između toga šta želiš da radiš i šta zapravo radiš se vrlo vrlo često mjeri količinom samopouzdanja. Neki (rijetki) su imali sreću da kroz cijeli život idu sigurni u sebe, bez podlog kritičara u glavi, a da opet ostanu otvoreni i fleksibilni i ne postanu „umišljeni“ ili „egocentrični“. Ovo je veoma, veoma rijetko i svi mi se prije ili kasnije sretnemo sa time da nam baš fali malo više samopouzdanja za ogromne i velike stvari koje bismo uradili.

Rad na samopouzdanju uglavnom zahtijeva malo duži, kontinuirani rad u kome se kombinuje više tehnika, ali evo jedne vježbe koju možeš da uradiš ovog ponedjeljka da uneseš malo radosti i samopouzdanja. Nađi neku veoma blisku i dragu osobu koja te dobro poznaje i zamoli je da ti navede 10 razloga zbog kojih misli da si super. (A onda, naravno, uzvrati istom mjerom!)

Često je dovoljno samo da nas neko podsjeti na to koliko vrijedimo da bismo se od male stidljive ptičice pretvorili u kralja podijuma!

 

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *