Ponedjeljak: Ko krade tvoj život?

 

Još samo pet minuta. Od sjutra ću. Imam kad, rok je za 15 dana. Od Nove godine, sigurno. Ma, ima vremena! A ima li ga? Odnosno, to baš i nije pravo pitanje, naravno da ima vremena, uvijek ga je bilo i uvijek će ga i biti. Preformulisaću pitanje – imaš li ti vremena? I kako uopšte provodiš svoje vrijeme?

Kad sam bila dijete, bili su veoma popularni filmovi o budućnosti. Kreativni režiseri su nam servirali svoje vizije života poslije 2010. godine. Sjećam se da je za mene to bila toliko daleka budućnost da sam se pitala ima li smisla uopšte razmišljati o tome. Onda sam trepnula tri puta, i eto me u 2017. Bukvalno je toliko brzo prošlo.

Prije par dana sam bila gost na jednoj fenomenalnoj radionici o upravljanju vremenom. Radionicu je vodila Milica Stojanović u Rise Up trening centru u organizaciji HR Partners. Trening je počeo tako što nas je Milica pitala šta je vrijeme. Stvarno, šta je vrijeme? Na nekoj velikoj vremenskoj liniji cijelog univerzuma, moj život je mikroskopska tačkica. A za mene, moj život je svo vrijeme koje postoji. Sve ono prije i ono poslije nije važno. Ne zbog toga što sam samoživa i vjerujem da se svijet vrti oko mene, nego zbog toga što ne mogu da upravljam SVIM tim vremenom, mogu da upravljam samo svojim vremenom na ovoj plavoj planeti. I zbog toga je umijeće upravljanja vremenom zapravo umijeće upravljanja životom.

Ako je vrijeme jednako život, na šta ti trošiš svoj život? Kome puštaš da ga krade? Dugim i dosadnim sastancima, telefonskim pozivima bez ikakvog smisla, čišćenju kuće i onim svadbama na koje ti se nije išlo a moraš jer imaš obavezu?

A šta je sa tobom, kako ti sebi kradeš život? Brigom i strahovima, ponavljanjem starih beskorisnih obrazaca, negativnim stavom, inatom i ljutnjom, odlaganjem, čekanjem da on prvi nazove, da se ona prva izvini, da se završi još jedna epozida serije. Ili ga kradeš sebi na poslovima koje ne voliš, u planovima koje se nikad ne usudiš da realizuješ, u iluziji da imaš kad, u nesposobnosti da kažeš drugima „ne“, u vječitom zadovoljavanju tuđih potreba?

Ovo je važno jer ovo nije pitanje vremena, ovo je pitanje života. Da li imaš života za sve ovo?

U petak sam tokom radionice shvatila da ja više nemam života sa neke stvari. Nemam života da idem na kafe na koje mi se ne ide. Nemam života da vrtim filmove o onome što je nekad bilo i da živim u prošlosti. Nemam života da pristajem na manje od onoga što zaslužujem, za šta sam radila i u šta sam ulagala sebe. Nemam života za površne odnose. Nemam života za ogovaranja, spletkarenja i bavljenja drugima. Nemam života da se pravdam i objašnjavam, da pokušavam da se uklapam u tuđe šablone, da igram kako drugi sviraju. Nemam života za strah. Nemam života za nezadovoljstvo. Nemam života za osrednjost.

Dobro pogledaj na šta trošiš svoje vrijeme. Svaki minut se broji. I ovog ponedjeljka pokušaj da pratiš na šta ti je otišlo vrijeme. A onda pred spavanje postavi sebi pitanje – imam li ja života za ovo? Ako je odgovor negativan, možda je vrijeme da nešto promijeniš…

 

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *