Ponedjeljak: 4 razloga da nabaviš bojanku za odrasle

Knjižare širom planete su posljednje dvije godine preplavljene bojankama za odrasle. Ovaj svjetski tred je došao i kod nas i sa uživanjem sam ga isprobala – naoštrene bojice i strane i strane veoma detaljnih skica sa puno malih polja spremih za bojenje su mi donijele neobično zadovoljstvo. Iako nisam vidjela dovoljno benefita u ovoj aktivnosti da je praktikujem savremeno, s vremena na vrijeme se rado okrenem bojenju.

Ovo su, po mom mišljenju, 4 glavne prednosti bojanke za odrasle:

  1. Bojenje nam pomaže da se izborimo sa stresom i anksioznošću. Još Karl Jung je posmatrao kako njegovi pacijenti koji su pod velikim stresom reaguju na bojenje i zapazio je da je ova šarena aktivnost pozitivno uticala na to da se pacijenti smire i budu manje napeti. Ovo sam iskusila i na svojoj koži – onih dana kada mi sve krene nekako naopako, bojanje mi pomaže da ohladim glavu i da smanjim stepen nervoze. I što je najljepše, ne moram da provedem pola dana sa flomasterima u rukama jer uglavnom osjetim kako napetost opada nakon 10-ak minuta provedenih sa bojankom.
  2. Bojanka nas vraća u jednostavnija vremena. U doba kada nisu postojali krediti, registracije, komplikovani odnosi, naporni partneri, ogavni šefovi, brige oko novca i osjećaj tupe zaglavljenosti. Aktivnosti poput ove nam pomažu da se vratimo u djetinjstvo, kada nismo bili opterećeni i kada smo radili stvari prosto zbog toga što nam donose radost, bez previše razmišljanja.
  3. Pažnja usmjerena na boje i oblike nam pomaže u rješavanju svakodnevnih izazova. Ljudska pažnja traje sve kraće i kraće jer smo pretjerano stimulisani – telefoni, bilbordi, interaktivni sajtovi i slično. U jednom trenutku radimo više stvari, a nijednoj od njih ne poklanjamo punu pažnju. Ovo postane problematično onda kada treba da utišamo sve i skoncentrišemo se na rješavanje određene situacije, a to nam postaje sve izazovnije jer nam je sve napornije da ostanemo fokusirani. Bojenje, kao i mindfulness meditacija, je aktivnost koja nas tjera da budemo fokusirani na sadašnji trenutak i usmjerava svu našu energiju na „sada i ovdje“, a to povećava našu fleksibilnost i sposobnost rješavanja problema.
  4. Bojanka nam pomaže da se diskonektujemo i budemo kreativniji. Bojenje je staromodna aktivnost koja nas vraća iz digitalnog u svijet kada su postojali samo papir i olovka. Svima nam prija mentalno čišćenje od prevelikog boja mejlova, notifikacija i plavog svjetla sa displeja telefona. Uz to, mozak ima zadatak da uklopi boje u puno malih detalja kako bi stvorio vizuelno privlačnu sliku. Tako da ne samo da ćete na pola sata odbiti da učestvujete u digitalnom svijetu, već ćete i pomoći svom mozgu da vježba kreativnost, što će vam biti dragocjeno kada budete odgovarali na silne mejlove jednom kada se opet konektujete.

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *