P&O: Ženstvenost i kilaža

 

Imam 36  godina ,divnu porodicu i manje više pristojan posao. Imam diplomu više škole, ostvarena sam kao majka i kao supruga i na to sam ponosna. Osamostalila sam se sa 19 godina i na to sam ponosna. Nisam ostvarena kao žena u smislu lepa i ženstvena. Imam ogroman višak kilograma (25) koji sam u nekoliko navrata skidala i vraćala. Tešim se hranom, odnosno slatkišima, borim se sa depresijom… Gojaznost mi je najveći teret! Sa gojaznošću ide i hroničan umor i nezadovoljstvo.

 

Interesantno mi je da si povezala ljepotu i ženstvenost sa viškom kilograma. Zar stvarno mislis da broj na vagi može da utiče na tvoju ženstvenost? Ako mene pitaš, ženstvenost je pitanje osjećaja, to je kreativna unutrašnja energija koja nas pokreće, ona divna a blaga snaga koja nama ženama omogućava da budemo nježne a jake istovremeno. I to nema veze sa brojem kilograma ili celulitom ili velikim stomakom. Ženstvenost je stav, dobar osjećaj, sposobnost da brinemo o sebi i drugima, to je energija koja donosi novi život… Mislim da je problem što nas je neko pogrešno ubijedio da smo manje ženstvene ako nam nisu nalakirani nokti ili ako imamo višak kilograma ili ako nam frizura nije uvijek isfenirana u savršene lokne, a usta premazana crvenim karminom. Molim te, važno mi je da ovo shvatiš, ti si žena u punom smislu te riječi zbog toga što si tako samostalna, zbog toga što imaš svoju divnu porodicu o kojoj sigurno jako dobro brineš, zbog toga što radiš na sebi, zbog toga što se ne predaješ. To je nešto na šta treba da budeš ponosna.
Nećeš biti manje depresivna kada smršaš, ali ako naučiš da nađeš zdravije mehanizme da se boriš sa svojom depresijom, vjerovatno ćeš smršati. Nećeš biti ništa više ili manje žena nego što si sada čak i ako budeš izgledala kao model za donji veš. Zbog toga tako lako odustajemo od svega… Smršamo 5kg, ali vidimo da nismo ništa manje tužni ili ništa više “ženstveni”, i to nas vrati da potražimo utjehu u Nuteli. Radi na tome da voliš sebe i brineš o sebi. Priušti sebi neki fini tretman. Obuci nešto što ti se sviđa. Promijeni malo frizuru. I svakog dana kaži odrazu u ogledalu: “Volim te, bez obzira na sve, uprkos svemu, bezuslovno te volim”. Možda će ti biti malo neobično u početku, ali to je ta ljubav koja ti je potrebna da bi se osjetila dobro u svom tijelu i da bi bila još snažnija da se nosiš sa negativnim emocijama.
I ne dozvoli svom unutrašnjem kritičaru da bude zao i da te ubijedi da si manje žena ako imaš 20, 50 ili 80 kila viška ili da si manje vrijedna ako doručkuješ palačinke umjesto papaje. Tvoje tijelo je donijelo na ovaj svijet neki život, zahvali mu se na tome i voli ga zbog toga. I što si ti sada manje žena nego neka anoreksična manekenka od 21 godinu koja nadrndana večera pola lista zelene salate, sama, u nekom zabačenom gradu gdje nema nijednog prijatelja? Nemoj da vjeruješ u tu glupost, molim te. Voli sebe, uvijek, svuda, bezuslovno i bez obzira na sve! Vjeruj mi, to je čarobna formula za sve. Onda kada budeš voljela svoje tijelo takvo kakvo jeste i kada bezuslovno prihvatiš sebe, mršanje neće biti borba nego će ti postati lakši i prirodniji proces.

 

 

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

Ovaj tekst je objavljen u okviru dijela na blogu koji je posvećen vašim pitanjima. Tokom sedmice možete da mi šaljete bilo koje pitanje o ličnom razvoju, komunikaciji ili koučingu, a ja ću srijedom na blogu odgovarati na vaša pitanja. Takođe, možete da mi šaljete i svoje inspirativne priče i, ukoliko se budu uklapale u koncept bloga, i njih ću sa zadovoljstvom ilustrovati i objaviti. Pišite mi na jelena@smartchange.me (u naslovu mejla samo napišite “pitanje za blog”), a ja ću sa zadovoljstvom odgovarati javno (naravno, poštujem vašu anonimnost i neću nikada objavljivati ko je autor pitanja).

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *