P&O: Debela i ružna

 

Draga Jelena,

Potpuno sam zdrava, osim što imam 7-8 kila viška. Ono što mi stvara najveći problem jeste to što se ja u svom tijelu osjećam odvratno. Dosta čitam i znam da je važno da „zavolim svoje tijelo“, ali za mene je to obična glupost koju ne mogu da prihvatim jer ne znam kako da volim svoje tijelo kad je debelo. Zapravo mi nije ni jasno što znači „voli svoje tijelo takvo kakvo je“… I ovo mi je posebno izraženo ljeti, kad treba da se skinem u kupaći. Bukvalno se uvijek i svuda osjećam kao najružnija žena na svijetu zbog svog stomaka i to mi ne da da se opustim. Da li ima neka tehnika za nas koji ne volimo kako izgledamo, a volimo burek?

Pozdrav,
N.

 

Ne znam da li je stvarno kriva industrija ženskih časopisa, reklame sa nerealnim standardima ili smo same sebi nametnule ovaj besmisleni problem, ali redovno srijećem žene koje su toliko fokusirane na nesavršenstva na tijelu, da ih to sprječava da uživaju u životu. Na koučingu nailazim i na još jedan zanimljiv šablon, a to je da žene koje se osjećaju manje sigurno u svom tijelu vjeruju da je za sve što im se dešava u životu kriv njihov izgled. „Nije me pozvao zato što sam debela.“ „Da sam imala 10 kila manje, ja bih dobila to unaprjeđenje.“ „Mrzim sebe što nisam uspjela da maknem višak sala poslije trudnoće i sad me muž odbija i mislim da ima drugu.“

Samo-ponižavajuće misli na račun našeg tijela postanu prava tortura. Da li bi mogla da se ikada opustiš da je pored tebe neko ko ti stalno govori kako si odvratna, nedovoljno dobra, ružna, i gdje god da ideš da te taj negativni kritičar prati i proganja? Naravno da ne! Ali ovdje tvoj najgori negativni kritičar živi u tebi…

  1. Vježbaj zahvalnost. I sama si rekla da si zdrava, ali si tako olako prešla preko toga kao da je to potpuno nevažno u poređenju sa stomačićem na plaži. Možda ti se još uvijek ne sviđa kako tvoje tijelo izgleda, ali vjerujem da si zadovoljna zbog toga što možeš da uživaš u životu zahvaljujući svom zdravom tijelu. Svakoga dana pomi na tri stvari koje su super kod tvog tijela zbog kojih si zahvalna. Recimo „zahvalna sam što imam zdrave noge koje me vode gdje god ja poželim da stignem“ ili „zahvalna sam što imam zdrave oči i mogu da uživam u dobrom filmu i lijepom zalasku sunca“.
  2. Da bi nešto voljela, to nešto ne mora da bude savršeno. Iz nekog razloga, ovo nam je jasno kada se radi o drugim ljudima, ali ne umijemo da ga primijenimo na sebi. Da li voliš svoju najbolju prijateljicu? A da li je ona savršena? Naravno da nije, ali ni ne mora da bude da bi bila vrijedna tvoje ljubavi. Nju ćeš voljeti bez obzira na to da li ona ima 10, 30 ili 80 kila manje ili više. Zbog toga što znaš da nju ne definiše broj na vagi i veličina pantalona, nego da je ona lijepa na milion načina, iznutra i spolja. Ako postaviš sebi standard da ćeš voljeti sebe onda kada budeš savršena, može se lako desiti da provedeš cijeli život u sjenci negativnog kritičara i željna samo-ljubavi.
  3. Nemoj da učestvuješ u kolektivnim jadikovkama na temu „debela sam i izgledam grozno“. Znaš ono, sjediš sa nekoliko ljudi i neko krene „jao, kako grozno izgledam“, a onda neko drugi doda „ma ti si super, a vidi tek mene“ i to se onda pretvori u takmičenje ko je deblji, ružniji, ko ima veće podočnjake, više bora… Jednostavno prestani da budeš dio ovoga, toliko je ponižavajuće da potpuno ubija u pojam. Zaslužuješ da poštuješ sebe i druge mnogo više od ovoga.
  4. Nezadovoljstvo fizičkim izgledom je često samo paravan za dublje strahove.Vjeruj mi na riječ: i da imaš tih 7-8 kila manje, ne bi bila opuštenija. Problem nikad nije malo stomaka i butina. Kako bi bilo kada bi ubuduće svaki put kada te uhvati talas nezadovoljstva oko svog izgleda postavila sebi pitanje: „Da sada izgledam kao najljepša žena na svijetu, šta je to što bih mogla da uradim a što ovako ne mogu“. Ne znam šta će biti tvoji odgovori, ali na koučingu slušam razne stvari poput „više bih izlazila u grad i upoznavala bih nove ljude“ ili „poslala bih poruku tipu koji mi se sviđa“ ili „bila bih intimna sa svojim partnerom“. Važno je da shvatiš da je 7-8 kila viška samo izgovor da ne uradiš ove stvari, a ne radiš ih jer imaš neki dublji strah. Da bi se opustila, ne treba ti da smršaš nego da se pozabaviš ovim pitanjima.
  5. Eksperimentiši dok ne pronađeš način da tvom tijelu bude udobno. Kada sam riješila da ću da živim zdravije, imala sam faze aerobika, teretane, pilatesa i slično. I u svim tim situacijama, bilo mi je samo neudobnije i neprijatnije, ali sam mislila da moram da nastavim sa tim jer „tako treba“. Kad sam konačno shvatila da ne volim da skakućem nezgrapno u zatvorenom prostoru pred puno nepoznatih ljudi, počela sam sa školom trčanja (tada sam još uvijek živjela u Beogradu i tri puta sedmično sam išla na treninge grupnog trčanja pored rijeke). To je već bilo bolje, ali još uvijek nisam bila potpuno opuštena i u miru. I onda sam prosto shvatila da se osjećam najudobnije kada trčim ili brzo hodam sama. Nemoj se forsirati sa aktivnostima koje ti ne prijaju jer se možeš osjetiti još gore. Umjesto toga, nađi nešto što je tebi i tvom tijelu lijepo, i ne obraćaj pažnju previše na gomilu fitnes savjeta sa interneta. Šta god da radiš za svoje zdravlje, dobro je.

 

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

Ovaj tekst je objavljen u okviru dijela na blogu koji je posvećen vašim pitanjima. Tokom sedmice možete da mi šaljete bilo koje pitanje o ličnom razvoju, komunikaciji ili koučingu, a ja ću srijedom na blogu odgovarati na vaša pitanja. Takođe, možete da mi šaljete i svoje inspirativne priče i, ukoliko se budu uklapale u koncept bloga, i njih ću sa zadovoljstvom ilustrovati i objaviti. Pišite mi na jelena@smartchange.me (u naslovu mejla samo napišite “pitanje za blog”), a ja ću sa zadovoljstvom odgovarati javno (naravno, poštujem vašu anonimnost i neću nikada objavljivati ko je autor pitanja).

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *