Možete li da riješite sve 4 mozgalice?

 

Uskoro kreće školska godina i novi unaprijeđeni kurs brzog učenja.

U to ime sam za vas pripremila 4 zanimljive logičke igrice koje možete da igrate sa svojim pionirima (mlađima će trebati vaša mala pomoć). Vaše odgovore ostavite u komentarima!

 

  1. Betovenova perika

Neko je ukrao Betovenovu periku i ubacio je u jednu od 4 zaključane kutije. Na svakoj kutiji se nalazi po jedan broj (1, 2, 3 i 4). Takođe, tu se nalaze i 4 ključa različitih boja – zeleni, žuti, plavi i crveni. Koristeći sljedeće tragove otkrij koji ključ otključava koju kutiju i gdje se nalazi Betovenova perika:

  • Zeleni ključ otključava treću ili četvrtu kutiju
  • Perika je lijevo od četvrte kutije
  • Perika je desno od prve kutije
  • Žuti ključ otvara kutiju koja je lijevo od kutije sa perikom
  • Plavi ključ je desno od žutog ključa, a lijevo od zelenog
  • Crveni ključ otvara prvu kutiju
  1. Vrata

Čovjek je zaglavljen u sobi. Jedina dva izlaza su kroz dvoje vrata. Jedna vrata vode u dugački hodnik koji je napravljen od uveličavajućeg stakla, i zbog toga sunčevi zraci istog trena prže sve što se u hodniku nađe. Druga vrata vode u hodnik koji čuva ogromni zmaj koji bljuje vatru. Kako će čovjek izaći?

  1. Čudna trka

Jednoga dana jedan veoma bogati kralj se razboli i umre. Imao je dvojicu sinova kojima je ostavio testament. U testamentu je napisao: „Dragi moji sinovi, obojicu vas volim podjednako i ne mogu da odlučim kome da ostavim kraljevstvo i svoje bogatstvo. Zbog toga sam odlučio da vas pustim da se trkate konjima do mog dvorca koji je udaljen hiljadu kilometara odavde. Ali, riješio sam da pobjednik bude onaj čiji konj drugi stigne do dvorca.“

Sinovi su osjedlali konje i sjutradan su započeli čudnu trku. Obojica su išli presporo, stajali su svako malo i nisu prešli ni pet kilometara! Noć je počela da pada i oni su riješili da stanu u obližnju krčmu da se odmore. Unutra ih je vidjela jedna mudra starica kako sjede tužni i pitala ih je u čemu je problem. Oni su joj ispričali, a ona se nasmijala i rekla im kako da riješe problem. Čim su čuli rješenje, sinovi su potrčali ka konjima, uzjahali ih i počeli su pravu trku tjerajući konje da idu naprijed što brže.

Šta im je mudra starica rekla?

  1. Hotel

Tri gosta su uzela jednu sobu u hotelu. Recepcioner im je sobu naplatio ukupno 30 eura. Kada su gosti ušli u sobu, recepcioner se sjetio da soba ipak ne košta 30, već 25 eura. Uzeo je 5 eura kusura i zamolio je sobaricu da pođe do sobe i vrati gostima kusur. Sobarica je na putu do sobe zaključila da joj je nezgodno da podijeli 5 eura na tri gosta, pa ih je usitnila, za sebe zadržala 2 eura, a gostima je vratila po euro. To je sada značilo da je svaki gost platio po 10 eura i dobio po 1 euro nazad, što ispada 9 eura po osobi. Ako je troje ljudi platilo sobu po 9 eura, to je 27 eura. I sobarica je zadržala 2 eura za sebe, tako da je to ukupno 29 eura.

Gdje je još jedan euro?

 

Školarcima želim srećan polazak u školu, uz napomenu da prijave za kurs brzog učenja sa fantastičnim popustom traju još 7 dana.

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *