Headspace – preporuka za užurbani um

U mojoj porodici se godinama prepričava anegdota o tome kako sam čuvala mlađe sestre tokom nekog velikog porodičnog okupljanja. Imala sam 12 godina, njih dvije 5 i 4, i odrasli su mi dali zadatak da ih zabavim. Kad imaš 12 godina, uopšte ti nije do toga da zabavljaš sestre koje još uvijek ne izgovaraju sva slova pravilno i kojima je vrhunac životnog dostignuća to što umiju da nacrtaju kućicu i drvo. Zbog toga što mi se nije igralo sa njima, htjela sam da ih nekako ubijedim da samo sjede i ćute i puste me na miru. Ne znam ni sama kako mi je to palo na pamet, ali rekla sam im: „Sada ćemo da se igramo meditacije“. Sjele smo sa nogama prekršetenim u perecu (kao što sam vidjela u nekom filmu), stavile smo šake na koljena sa dlanovima okrenutim na gore, rekla sam im da udahnu duboko, da kažu „ommmmm“ i da zažmure. Zbog tišine koja je vladala u sobi punih 20 minuta, neko od odraslih se zabrinuo i ušao unutra da vidi što smo tako tihe i zatekao je tri djevojčice koje mirno sjede, dišu i žmure. Mislim da mi je to prva meditacija u životu.

Deceniju kasnije sam opet počela da se interesujem za meditiranje, ovog puta iz plemenitijih razloga od toga da ućutkam sestre. Čitala sam knjige, gledala YouTube kanale, išla na kurs, i sve to mi je bilo previše komplikovano. Imala sam utisak da se od meditacije pravi neka složena zavrzlama, da mi je potreban neki poseban dar koji nemam i da je to napravljeno za nekog mnogo produhovljenijeg od mene.

Par godina kasnije sam čula za mindfulness i za aplikaciju Headspace. Mindfunless je jednostavan pristup u kome nije cilj da „ispraznimo“ um i „oslobodimo“ se misli, već je cilj da budemo prisutni sada i ovdje, svjesni sebe i svijeta koji nas okružuje, bez vršenja uticaja na okruženje ili misli, jednostavno prisutni u sadašnjem trenutku. Iza ovog jednostavnog postojanja „sada i ovdje“, bez opsijedanja oko prošlih događaja ili anksioznosti zbog budućnosti, se kriju mnogi benefiti za samokontrolu, fleksibilnost, koncentraciju, kvalitet sna, krvni pritisak, nivo stresa, kvalitet međuljudskih odnosa i mnoge druge aspekte života.

Za neiskusne u mindfulness meditaciji, najbolji početak mogu biti takozvane „vođene meditacije“ gdje vam neko govori šta treba da radite, na šta da se fokusirate, kako da dišete… Headspace je savršena aplikacija upravo za sve koji ne znaju odakle i kako bi počeli da uvode mindfunless u svoj život. Prvih 10 dana vođenih meditacija su besplatni, nakon toga plaćate pristup satima i satima audio i video materijala, i mislim da je to dobro uložen novac jer za simboličnu cijenu dobijate teretanu za um koja vam je dostupna uvijek i svuda. Aplikacija je napravljena tako da vas postepeno uvodi u mindfulness, pa ako ste potpuni početnik moći ćete sa lakoćom da se snađete, a zaista ćete ubrzo uvidjeti velike prednosti mindful života.

Aplikacija je na engleskom jeziku, kroz sve meditacije vas vodi Andy koji ima izuzetno prijatan glas i dovoljno vam je srednje poznavanje jezika da ga razumijete jer zaista ne koristi komplikovane riječi i fraze.

Ne postoji ljepši trenutak da se postoji od „sada“, ne postoji mjesto gdje u ovom trenutku treba da budete više nego „ovdje“, a Headspace će vam pomoći da cijenite i prepoznajete male stvari preko kojih svi tako često samo pretrčimo. I najbolje od svega – potrebno vam je samo 10 minuta dnevno!

 

Ukoliko želiš da zakažeš individualni koučing sa mnom u Podgorici ili preko Skype-a, piši mi na jelena@smartchange.me 
Ilustracija i tekst su autorski rad Jelene Marković. Zabranjeno je kopirati sadržaj sa ove stranice bez dozvole autora.

0 Komentara

Postavi komentar

Želiš da se pridružiš diskusiji?
Slobodno komentarisi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *